Eclectisch winkelhuis

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Soly-Franck, naar een ontwerp door Edouard Dobbelêers uit 1896. Deze architect was in Antwerpen actief van 1887 tot zijn overlijden in 1921. Uit de beginjaren zijn zowel ontwerpen in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog bleef hij trouw aan een conventioneel architectuuridioom. Gesloopt in 1980.

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke, houten winkelpui met zijportaal en een breed uitkragend entablement op consoles. Dit laatste draagt de gestapelde, driezijdige, houten erkers van de bovenbouw, die op de eerste verdieping wordt geflankeerd door gietijzeren balkonborstweringen. De gevelbeëindiging bestaat uit een brede houten kroonlijst en dakkapel met driehoekig fronton, geaccentueerd door een gietijzeren balkonborstwering.