Teksten van Eclectisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5761

Eclectisch winkelhuis ()

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Soly-Franck, naar een ontwerp door Edouard Dobbelêers uit 1896. Deze architect was in Antwerpen actief van 1887 tot zijn overlijden in 1921. Uit de beginjaren zijn zowel ontwerpen in neoclassicistische als in neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog bleef hij trouw aan een conventioneel architectuuridioom. Gesloopt in 1980.

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke, houten winkelpui met zijportaal en een breed uitkragend entablement op consoles. Dit laatste draagt de gestapelde, driezijdige, houten erkers van de bovenbouw, die op de eerste verdieping wordt geflankeerd door gietijzeren balkonborstweringen. De gevelbeëindiging bestaat uit een brede houten kroonlijst en dakkapel met driehoekig fronton, geaccentueerd door een gietijzeren balkonborstwering.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#1450.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297498 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder leien mansardedak (vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw) met een dakkapel. Beschilderde lijstgevel met begane grond onder een brede puilijst die een driezijdige erker draagt, gietijzeren balkonleuningen op tweede verdieping en voor de dakverdieping.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5761 (geraadpleegd op ).