erfgoedobject

Bibliotheek UFSIA

bouwkundig element
ID: 5763   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5763

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bibliotheek UFSIA
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

In oorsprong traditioneel herenhuis uit de eerste helft van de 16de eeuw, dat sinds de eerste helft van de 17de eeuw bij het college van de jezuïeten gevoegd was. De Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius lieten het pand slopen voor de bouw van de nieuwe bibliotheek, ontworpen in 1973 en aangevat in 1974. De voorgevel werd in 1977 getrouw aan de oorspronkelijke toestand heropgebouwd, onder leiding van de architect Etienne Van Caster, met behoud van de poortomlijsting.

Lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met getrapt aandak. Baksteenbouw met geprofileerde sokkel, speklagen, kozijnen, steigergaten, en een kwartronde daklijst uit witte natuursteen, met smeedijzeren muurankers. Registers van kruiskozijnen met druiplijsten, kwartholle negblokken en een wigvormig ontlastingssysteem. Vier getrapte dakvensters met overhoekse pinakels, waarin een rechthoekige opening met druiplijst. In vijfde travee, spiegelboogpoort gevat in de oorspronkelijke hardstenen omlijsting in Lodewijk XIV-stijl, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten, imposten, schelpsleutel en -zwikken, afgewerkt met een gestrekte, geprofileerde waterlijst. Links aanpalende vleugel in eigentijdse architectuur.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#56026; foto FOTO-OF#6935.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bibliotheek UFSIA [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5763 (Geraadpleegd op 25-05-2020)