Koning van Frankrijk en Coninck van Mooren

Beschrijving

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoek van Prinsstraat en Koningstraat, genaamd "Koning van Frankrijk" (nummer 16), "Coninck van Mooren", "Heilige Matheus", of "Amsterdam" (nummer 14), te dateren omstreeks 1550. Het pand werd begin jaren 1980 in opdracht van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius gerestaureerd onder leiding van de architect Etienne van Caster.

Bepleisterde en beschilderde diephuizen van respectievelijk drie bij drie en drie traveeën, elk twee bouwlagen hoog onder zadeldaken (nok loodrecht op de Prinsstraat, pannen). Trapgevels van respectievelijk negen en zeven treden, het hoekpand met overhoekse topstukken, eertijds verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste ordonnantie van rechthoekige deur- en vensteropeningen met ledrempel op begane grond en bovenverdieping. Tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltoppen, geopend door drielichten met druiplijsten, kwartholle posten en negblokken, het lagere middenvenster met een latei op kraagstenen; erboven een rechthoekig luik. De bij de restauratie aangebrachte gevelsteen in de vorm van een kroon met ‘fleur de lys’ op de hoek, verwijst naar de huisnaam van het pand.