Teksten van Koning van Frankrijk en Coninck van Mooren

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5771

Koning van Frankrijk e Coninck van Mooren ()

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoek van Prinsstraat en Koningstraat, genaamd "Koning van Frankrijk" (nummer 16), "Coninck van Mooren", "Heilige Matheus", of "Amsterdam" (nummer 14), te dateren omstreeks 1550. Het pand werd begin jaren 1980 in opdracht van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius gerestaureerd onder leiding van de architect Etienne van Caster.

Bepleisterde en beschilderde diephuizen van respectievelijk drie bij drie en drie traveeën, elk twee bouwlagen hoog onder zadeldaken (nok loodrecht op de Prinsstraat, pannen). Trapgevels van respectievelijk negen en zeven treden, het hoekpand met overhoekse topstukken, eertijds verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste ordonnantie van rechthoekige deur- en vensteropeningen met ledrempel op begane grond en bovenverdieping. Tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltoppen, geopend door drielichten met druiplijsten, kwartholle posten en negblokken, het lagere middenvenster met een latei op kraagstenen; erboven een rechthoekig luik. De bij de restauratie aangebrachte gevelsteen in de vorm van een kroon met ‘fleur de lys’ op de hoek, verwijst naar de huisnaam van het pand.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#61303.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koning van Frankrijk en Coninck van Mooren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281297 (geraadpleegd op ).


Coninck van Mooren en Koning van Frankrijk ()

Huizen zogenaamd "de Coninck van Mooren", modo "Heilige Matheus", modo "Amsterdam" (nummer 14) en "Koning van Frankrijk" (nummer 16) te dateren circa 1550. Bepleisterde en beschilderde trapgevels (zeven treden en acht treden + overhoekse topstukken) van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen); ankers met gekrulde spie. Tweeledige toppen . nummer 16 met bewaarde druiplijsten. doorbroken met drielichtsvensters en rechthoekige luiken met uitspringende lateien. Verder aangepaste rechthoekige muuropeningen, in nummer 14 met uitgeholde dagkanten. Hoekhuis met houten pui. Beide huizen zullen eerlang gerestaureerd worden onder leiding van architect E. van Caster.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koning van Frankrijk en Coninck van Mooren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5771 (geraadpleegd op ).