Teksten van Twee neoclassicistische burgerhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5772

Neoclassicistische burgerhuizen ()

Twee aanpalende, neoclassicistische burgerhuizen uit begin jaren 1850. Het nummer 22 werd volgens de bouwaanvraag uit 1854 opgetrokken in opdracht van L. Pedersen, van nummer 20 werd het bouwdossier niet teruggevonden. Van geen van beide panden zijn de ontwerpers of aannemers gekend.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet zijn de opstanden opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, met kordonvormende lekdrempels op de eerste, individuele lekdrempels op de tweede verdieping, en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. In nummer 20 wordt de topgeleding geaccentueerd door onderdorpels; verbouwde pui. Nummer 22 onderscheidt zich door bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, casementen en rozetten in de fries; bewaarde houten inkomdeur en gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#354.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Twee neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281308 (geraadpleegd op ).


Twee burgerhuizen ()

Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met gelijkvloers onder puilijst verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven de muuropeningen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen of met afgeronde hoeken voorzien van mooie leuninkjes. Kroonlijsten met tandlijsten op modillons boven gelede kordons, nummer 22 met versierd fries. Moderne etalage in nummer 20.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Twee neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5772 (geraadpleegd op ).