erfgoedobject

Maalderij De Nieuwe Molens

bouwkundig element
ID
57725
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57725

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige maalderij "De Nieuwe Molens" in 1911 opgericht naar ontwerp van architect Emile De Weerdt (Gent) op gronden reikend tot aan de Kolenkaai en de Nikolaas Gombertstraat. Complex bestaande uit een vleugel aan de Leopold II-laan onder meer met machinekamer, molen, stoomketel met schoorsteen en opslagplaatsen aan de Kolenkaai, indertijd verbonden door een spoorweg langs het water. Bijgebouwen onder meer met kantoren en conciërgewoning aan de Nikolaas Gombertstraat. In de jaren 1930 volgen enkele uitbreidingen en verbouwingen, activiteit stilgelegd begin jaren 1980. N.V. New Trends ontwikkelt een plan voor de volledige site met inrichting van kantoren, horeca en woningen. Na een eerste aanzet in 1991 legt een brand, eind 1991, het grootste deel van de gebouwen aan de Kolenkaai in de as, de resten worden gesloopt in 1995. Heden is enkel nog de leegstaande vleugel en fabrieksschouw aan de Leopold II-laan bewaard.

Monumentale onderkelderde baksteenbouw van vijf bouwlagen op een kelderverdieping en met een dakverdieping van twee bouwlagen. Onder de brede kroonlijst een witbepleisterde blanco fries. Sterk geritmeerde gevels met traveeën in traveenissen, afgescheiden door pilasters. Speklagen in rode baksteen. Rechthoekige en segmentbogige vensters. Binnen zijn van de metalen constructies nog enkele onderdelen bewaard.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 259/1911.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag 2001, p. 76-78.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Maalderij De Nieuwe Molens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57725 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.