erfgoedobject

Woning Billiet met diamantslijperij

bouwkundig element
ID: 57739   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57739

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Maria van Bourgondiëlaan nummer 13. Beschermd als monument bij K.B. van 5 december 1995. Zogenaamde "Woning Billiet" met aanpalende diamantslijperij. Laatst genoemde diende voor het familiebedrijf waar tevens juwelen werden ontworpen. Half vrijstaand modernistisch bakstenen huis van 1928 naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge). Het oorspronkelijk ontwerp voorziet een plat dak maar wordt op aandringen van de Stad gewijzigd tot het huidige tentdak. Kubistische volumewerking onder meer door duidelijke afscheiding van hoofd- en bijgebouw, de erkeruitbouw op de tweede bouwlaag en de markante, hoge schoorsteen. Horizontalisme in de voorgevel door aflijning van de luifel en erkeruitbouw en het ritme van de vier vensters op de bovenverdieping met geprononceerde lateien. Deuren en vensters met bewaard houtwerk en karakteristieke roedeverdeling, beschilderd in de kleuren wit, groen en rood. Voortuin afgescheiden door metalen geometrisch hekwerk gevat in een bakstenen muurtje.

Interieur. Oorspronkelijk een totaalconcept met speciaal ontworpen meubilair en doorgedreven toepassing van heldere kleuren. De meubels zijn niet meer aanwezig, van de kleurstelling werden recent sporen teruggevonden, onder meer in de eet- en woonkamer.

  • AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel monumenten en landschappen, archief, DW002004.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 30/1928.
  • VERDONCK A., SWIMBERGHE P., DE HOUWER V., Polychromie in de woonkamer van woning Billiet te Brugge, in Monumenten en Landschappen, jaargang 21, nummer 5, 2001, pagina's 6-24.


Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning Billiet met diamantslijperij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57739 (Geraadpleegd op 25-05-2020)