Woning Billiet met diamantslijperij

Straat Maria van Bourgondiëlaan
Locatie Maria van Bourgondiëlaan 13, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgebied Christus-Koning (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-01-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning Billiet met diamantslijperij

is beschermd als monument Woning Billiet met diamantslijperij

Beschrijving

* Maria van Bourgondiëlaan nummer 13. Beschermd als monument bij K.B. van 5 december 1995. Zogenaamde "Woning Billiet" met aanpalende diamantslijperij. Laatst genoemde diende voor het familiebedrijf waar tevens juwelen werden ontworpen. Half vrijstaand modernistisch bakstenen huis van 1928 naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge). Het oorspronkelijk ontwerp voorziet een plat dak maar wordt op aandringen van de Stad gewijzigd tot het huidige tentdak. Kubistische volumewerking onder meer door duidelijke afscheiding van hoofd- en bijgebouw, de erkeruitbouw op de tweede bouwlaag en de markante, hoge schoorsteen. Horizontalisme in de voorgevel door aflijning van de luifel en erkeruitbouw en het ritme van de vier vensters op de bovenverdieping met geprononceerde lateien. Deuren en vensters met bewaard houtwerk en karakteristieke roedeverdeling, beschilderd in de kleuren wit, groen en rood. Voortuin afgescheiden door metalen geometrisch hekwerk gevat in een bakstenen muurtje.

Interieur. Oorspronkelijk een totaalconcept met speciaal ontworpen meubilair en doorgedreven toepassing van heldere kleuren. De meubels zijn niet meer aanwezig, van de kleurstelling werden recent sporen teruggevonden, onder meer in de eet- en woonkamer.

• AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel monumenten en landschappen, archief, DW002004.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 30/1928.
  • VERDONCK A., SWIMBERGHE P., DE HOUWER V., Polychromie in de woonkamer van woning Billiet te Brugge, in Monumenten en Landschappen, jaargang 21, nummer 5, 2001, pagina's 6-24.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje