De Roode Scheyre

Straat Prinsstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Rooden scheyre

omvat de bescherming als monument Rooden Scheyre: gevels en daken
gelegen te Prinsstraat 26 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Roode Scheyre", te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw tot het de eerste helft van de 17de eeuw, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde trapgevel van tien treden met overhoekse topstukken op bewerkte kraagstenen, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempel op begane grond en bovenverdieping. Drieledige door waterlijsten gelede geveltop, geopend door een rechthoekig drielicht met druiplijsten, het lagere middenvenster met een latei op kraagstenen. Hogerop een rechthoekig luik met druiplijst tussen omringd door drie balkgaten. Achtergevel: bepleisterde en beschilderde trapgevel, met eenzelfde drielicht in de top.

• Stadsarchief Antwerpen, Audio Visueel Archief, foto FOTO-OF#6933.

Auteurs: Braeken, Jo