Teksten van De Steenen Spiegel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5775

De Steenen Spiegel ()

Traditioneel herenhuis met drie trapgevels, genaamd "de Steenen Spiegel" of "den Spiegel", uit de 16de tot het begin van de 17de eeuw. Het complex werd vanaf 1973 gerestaureerd door de architect Xavier De Cuyper, naar een ontwerp uit 1971. Een tweede, meer ingrijpende campagne naar een ontwerp door de architect Guido Derks uit 1992, ging in 1994 van start.

Geheel van drie parallelle diephuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, pannen). Gedecapeerde trapgevels van respectievelijk zeven en vier treden met overhoekse topstukken. Bak- en zandstenen parement met speklagen, druiplijsten, kwartholle negblokken, wigvormig ontlastingssysteem en smeedijzeren muurankers. Registers van gereconstrueerde kruiskozijnen in verkleinende ordonnantie, op de begane grond voorzien van smeedijzeren traliehekken. Laat-renaissance rondboogpoort in een geblokte omlijsting blauw hardstenen met diamantkopsleutel en -imposten in de middenas. Door waterlijsten gelede geveltoppen, in de eerste geleding geopend door rechthoekige drielichten met druiplijsten, het lagere middenvenster met een latei op kraagstenen; hogerop rechthoekige luiken en balkgaten.

Uiterst rechts aangebouwde travee van twee bouwlagen met een kloosterkozijn en een korfboogpoortje in een zandstenen omlijsting waarachter de 16de-eeuwse Mazengang ligt.

Verspringende achtergevel bestaande uit drie puntgevels met muurvlechtingen in traditionele bak- en zandsteenstijl. Haaks hierop een puntgevel met gedichte vensters en een verbindingsmuur in vakwerk (eiken balken oorspronkelijk met lemen vulling). Verder aan de zuidzijde van de tuin de oude stallingen: vijf en twee traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken in zelfde stijl.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#54195 en 86#930949; foto FOTO-OF#6932.
  • DE CUYPER X. 1975: Kroniek van een restauratie, Cornelis Floris 1.1, 10-13.
  • S.N. 1973: Antwerpen die Scone, VI, nummer 7.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: De Steenen Spiegel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281310 (geraadpleegd op ).


De Steenen Spiegel ()

Samenspel van drie trapgevels zogenaamd "de Steenen Spiegel", modo "den Spiegel" uit de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Diephuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gedecapeerde trapgevels, respectievelijk zeven en vier treden + overhoekse topstukken. Bak- en zandstenen parement met speklagen, druiplijsten, negblokken, wigvormig ontlastingssysteem en muurankers. Tweeledige toppen voorzien van drielichtsvensters onder uitspringende bovendorpels, hogerop rechthoekige luiken en balkgaten. Bovenverdieping met vernieuwde kruiskozijnen. Laat-renaissance rondboogpoort in een geblokte blauw hardstenen omlijsting met diamantkopsleutel en -imposten geflankeerd door getraliede rechthoekige vensters.

Uiterst rechts aangebouwde travee van twee bouwlagen met een kloosterkozijn en een korfboogpoortje in een witstenen omlijsting waarachter de 16de-eeuwse Mazengang ligt.

Verspringende achtergevel bestaande uit drie puntgevels met muurvlechtingen in traditionele bak- en zandsteenstijl; haaks hierop een puntgevel met gedichte vensters en een verbindingsmuur in vakwerk (eikenbalken oorspronkelijk met lemen vulling). Verder aan zuidzijde van tuin overblijfsel van de oude stallingen: vijf en twee traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken in zelfde stijl. Geheel wordt gerestaureerd onder leiding van de eigenaar architect X. De Cuyper.

  • Antwerpen die Scone<:em>, VI, 1973, nummer 7.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: De Steenen Spiegel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5775 (geraadpleegd op ).