Stadswoningen uit 1910

Straat Werfplein, Kardinaal Mercierstraat
Locatie Werfplein 11-15, 12-16, Kardinaal Mercierstraat 104, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgebied Christus-Koning (geografische inventarisatie: 01-10-2002 - 31-01-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen uit 1910

Typologiestadswoningen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Werfplein nummers 11-16. Gevelrij van 1910 naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge), gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij "De Vlaamsche Heerd", samen met Kardinaal Mercierstraat nummer 104. Puntgevels (nummers 13 en 15) met versmallende traveenis (benadrukt door pleisterwerk) in de geveltop. Elk huis heeft twee kelders, een voorkelder voor persoonlijk gebruik en een achterkelder oorspronkelijk bedoeld door het opslaan van groenten voor de wekelijkse groentemarkt.

• STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 239/1910.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje