Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Pruynenstraat en Korte Klarenstraat, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Pruynenstraat, pannen). Gedecapeerde constructie in baksteenbouw, met resten van zandstenen speklagen, wigvormige ontlsating, kwartholle negblokken en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Sterk gehavend parement, aangevuld met nieuw metselwerk bij aanpassingen van de ordonnantie in de 19de eeuw, met name in de zijgevel. Aangepaste rechthoekige muuropeningen, de deur gevat in een hardstenen omlijsting, de vensters met lekdrempel. In de puntgevel aan de Pruynenstraat, vermoedelijk in oorsprong een trapgevel, zijn op de verdieping de kwartholle negblokken van de vroegere kruiskozijnen bewaard. Aangepast venster in de eerste geleding van de geveltop; bewaard luik met kwartholle negblokken en balkgat hogerop.

Het huidige Onze-Lieve-Vrouw met kind op de hoek, door de beeldhouwer Jeroen Vercruysse, dateert van 2009. Het wordt beschermd door het zinken baldakijn van het oorspronkelijke beeld. Dit laatste, een 18de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw draagster van het Schapulier uit natuursteen, stortte in 1977 neer. Het werd in 1980 vervangen door een 19de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, geplaats op de oorspronkelijke sokkel in de vorm van een wereldbol. Ook dit beeld stortte in 1986 neer, nu samen met de sokkel.