Teksten van Traditioneel diephuis

Hoekhuis

Hoekhuis met puntgevel van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Oorspronkelijke kruiskozijnen (zichtbare sporen) aangepast onder andere in 1836; heden eenvoudige rechthoekige vensters op lekdrempels. Tweeledige top met twee boven elkaar liggende vensters; in de top een steigergat. Bewaarde muurankers met gekrulde spieën. Op de hoek monumentaal Mariabeeld onder baldakijn van witte natuursteen vermoedelijk uit de 18de eeuw: "Onze-Lieve-Vrouw draagster van het Schapulier". Brede, zwierig uitgewerkte plooienval. Gesmeed ijzeren lichtarm.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1836, Modern Archief 20.079, dossier545.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1979

Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5780 (geraadpleegd op 23-11-2020)


Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis op de hoek van Pruynenstraat en Korte Klarenstraat, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Pruynenstraat, pannen). Gedecapeerde constructie in baksteenbouw, met resten van zandstenen speklagen, wigvormige ontlsating, kwartholle negblokken en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Sterk gehavend parement, aangevuld met nieuw metselwerk bij aanpassingen van de ordonnantie in de 19de eeuw, met name in de zijgevel. Aangepaste rechthoekige muuropeningen, de deur gevat in een hardstenen omlijsting, de vensters met lekdrempel. In de puntgevel aan de Pruynenstraat, vermoedelijk in oorsprong een trapgevel, zijn op de verdieping de kwartholle negblokken van de vroegere kruiskozijnen bewaard. Aangepast venster in de eerste geleding van de geveltop; bewaard luik met kwartholle negblokken en balkgat hogerop.

Het huidige Onze-Lieve-Vrouw met kind op de hoek, door de beeldhouwer Jeroen Vercruysse, dateert van 2009. Het wordt beschermd door het zinken baldakijn van het oorspronkelijke beeld. Dit laatste, een 18de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw draagster van het Schapulier uit natuursteen, stortte in 1977 neer. Het werd in 1980 vervangen door een 19de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, geplaats op de oorspronkelijke sokkel in de vorm van een wereldbol. Ook dit beeld stortte in 1986 neer, nu samen met de sokkel.


Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2018

Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281313 (geraadpleegd op 23-11-2020)