Teksten van Burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5783

Burgerhuis met traditionele kern ()

Burgerhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, en met een tweede verdieping verhoogd in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw werd gesloopt voor de bouw van een grootschalig woningbouwcomplex dat het merendeel van het bouwblok van Stadswaag, Raapstraat en Lange Noordstraat beslaat, opgetrokken door de bouwmaatschappij nv Interbuild naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1993, uitgevoerd vanaf 1994.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Gedecapeerde lijstgevel, voorheen bepleisterd en beschilderd met schijnvoegen op de begane grond, op een hardstenen plint. De eerste twee bouwlagen dragen sporen van de traditionele bak- en zandsteenbouw, met resten van speklagen en een wigvormig ontlastingssysteem. Registers van aangepaste, rechthoekige vensters met cordonvormende en individuele lekdrempels op de bovenverdiepingen. Rechthoekige deur in vlakke, hardstenen omlijsting met neuten, imposten en gestrekte waterlijst op gegroefde consoles (eerste helft 19de eeuw). Klassiek hoofdgestel met kroonlijst op gekoppelde voluutconsoles waartussen casementen (tweede helft 19de eeuw).

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#931861.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297519 (geraadpleegd op ).


Enkelhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) in kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw (deuromlijsting, sporen van imitatievoegen op de begane grond en gevelbeëindiging). Ontpleisterd bak- en zandstenen parement met rest van speklagen en een wigvormig ontlastingssysteem. Arduinen plint. Verlaagde vensters met individuele doorlopende lekdrempels. Rechthoekige deur in een platte bandomlijsting van arduin met imposten en neuten onder een gestrekte waterlijst op lange gegroefde consoles. Latere derde verdieping (eerste helft van de 19de eeuw) beëindigd met een recente goot op versierde gekoppelde consoles afgewisseld met casementen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5783 (geraadpleegd op ).