erfgoedobject

Hoeve De Blauwe Poort

bouwkundig element
ID
57832
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57832

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine hoeve "De Blauwe poort" van het langgestrekte type, uit de 19de maar eventueel teruggaand tot de 18de eeuw. Aangeduid met één bouwvolume op de Poppkaart (1842). In 1911 wordt de stalling rechts van het woonhuis verbouwd tot drankhuis, heden heeft het een socio-culturele functie.

Lage baksteenbouw onder onderbroken pannen zadeldak. Geïncorporeerde stalvleugel. Licht getoogde muuropeningen, de beluikte vensters van het woonhuis hebben nog oorspronkelijke schuiframen. De zijgevel van de stalling is een puntgevel met drie steunberen en heeft sporen van verbouwingen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 212/1911.

     


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve De Blauwe Poort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57832 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.