Rococopoort uit het derde kwart van de 18de eeuw, laatste restant van een herenhuis met dubbelhuisopstand. Het betrof vermoedelijk een pand met traditionele kern dat minstens opklom tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de 18de en de 19de eeuw. Het gebouw werd gesloopt voor de bouw van een grootschalig woningbouwcomplex dat het merendeel van het bouwblok van Stadswaag, Raapstraat en Lange Noordstraat beslaat, opgetrokken door de bouwmaatschappij nv Interbuild naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1993, uitgevoerd vanaf 1994. De behouden rococopoort kreeg een nieuwe opstelling in een heropgebouwde gevel, waarvan de ordonnantie teruggaat op het gesloopte herenhuis.
Oorspronkelijk voorname rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, werd beëindigd door een klassiek hoofdgestel met holronde daklijst. Registers van echthoekige vensters met kwartholle dagkanten op individuele lekdrempels waaronder sierlijk lijstwerk op de tweede verdieping; smeedijzeren traliewerk op de begane grond.
Bewaarde spiegelboogpoort en -bovenlicht in rococo-stijl uit blauwe hardsteen. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten en imposten, afgewerkt met een gekorniste, gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Het getoogde middenkalf, de sluitstenen en boogzwikken zijn rijk versierd met rocaille-ornamenten. De oorspronkelijke vleugeldeur en waaier met metalen roeden zijn verdwenen.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Rococopoort van gesloopt herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281377 (geraadpleegd op ).
Burgerhuis. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie en een holronde daklijst boven een geleed kordon en een blind fries. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten op individuele lekdrempels waaronder sierlijk lijstwerk op de tweede verdieping Traliewerk op de begane grond. Brede hardstenen deuromlijsting met kwartholbeloop; rocaille-ornamenten onder een gebogen waterlijst; gebogen tussendorpel waarboven waaier met metalen roeden; spiegelboogvormige vleugeldeur.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Rococopoort van gesloopt herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5784 (geraadpleegd op ).