Hoeve met losse bestanddelen "De Torentjes"

Beschrijving

Oostendse Steenweg nr. 161. Achteringelegen historische hoeve z.g. "De Torentjes". Oudste vermelding gaat terug tot 1330. Huidige configuratie van gebouwen staat grosso modo weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) en de kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850).

Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldak, gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf. Ten westen van het erf boerenhuis met witbeschilderde gevel boven een gepekte plint gelegen op een woonterp. Ten zuiden van het erf, 19de-eeuwse schuur- en stalvleugel met verankerde bakstenen lijstgevel.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje