Sint-Hubertuskapel

Straat Oostendse Steenweg
Locatie Oostendse Steenweg zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

is beschermd als monument Sint-Hubertuskapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Hubertuskapel

Beschrijving

Sint-Hubertuskapel gelegen op de hoek van de Sint-Pietersmolenstraat. Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 16/04/2004. De heroprichting van de Sint-Hubertuskapel is een realisatie van de pastoor Ernest Verstraete in 1932. De oorspronkelijke Sint-Hubertuskapel was in de geuzentijd op het einde van de 16de eeuw verdwenen. De bouw van de nieuwe kapel was allesbehalve een reconstructie van de oude kapel. Pastoor Verstraete gaf aan architect Luc Viérin de opdracht om een "moderne" kapel te ontwerpen. In 1996 ondergaat de kapel een consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Dhondt (Brugge).

De huidige kapel is van 1932 naar ontwerp van de Brugse architect Luc Viérin. Vrij eenvoudig opgebouwd bakstenen volume met op de hoek een uitspringend volume opgevat als balkon voor de zegening met het H. Sacrament na de bedevaart. Bekronend smeedijzeren kruis naar ontwerp van J. Fonteyne (Brugge). Deur in natuurstenen omlijsting waarboven gevelsteen met datering en lantaarn met glas-in-loodramen. Bewaard schrijnwerk.

• DIENST INFRASTRUCTUUR EN OPENBARE WERKEN BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 217/1996.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 318/1932.
  • RAU J., Sint-Pieters-op-den-dijk, Brugge, 1992, pagina 18.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje