erfgoedobject

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Meulenhof

bouwkundig element
ID: 57846   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57846

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oostendse Steenweg nummer 212. Achteringelegen omwalde hoeve zogenaamd "Meulenhof". De hoeve staat aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) als een omwalde hoeve met losse bestanddelen. In 1943 wordt de stalvleugel deels afgebroken, een nieuw gebouw opgetrokken en verdwijnt een deel van de omwalling.

Hoeve met losse bestanddelen rondom een bekiezeld erf. Het boerenhuis ten oosten van het erf heeft vermoedelijk een oude kern uit de 16de eeuw (?). Het omwalde boerenhuis is toegankelijk via een brugje. Boerenhuis afgewerkt met een verankerde bakstenen tuitgevel. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Blinde rondboogdeur met afgeschuinde dagkanten. In de top rechthoekig venster in rondboognis, afgewerkt met een driepas. Vernieuwd schrijnwerk. Tegen het woonhuis een recentere aanbouw van één bouwlaag onder zadeldak. Ten westen en ten noorden van het erf stalvleugels uit de 18de eeuw die grondig werden verbouwd in de 20ste eeuw.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, mutatieschetsen nummer 207, 1943/ schets nummer 24.


Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Omwalde hoeve met losse bestanddelen Meulenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57846 (Geraadpleegd op 25-09-2020)