Hofstede De Pensé

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede De Pensé

Beschrijving

"Hofstede genaemt De Pensé", zie ommeloper van 1789. Achterin gelegen hoevecomplex, uit de 18de eeuw of ouder, bestaande uit losse bestanddelen. Temidden van een weiland en verbonden met de straat via een lange dreef geflankeerd door knotwilgen en weiden. Afgebeeld op de ommeloper van 1789 met erfoprit via de huidige Ossenstraat, hier weergegeven als "Landtwegh", als hoeve, bestaande uit een woonhuis met stal of schuur. Op het einde van de 18de eeuw wordt de schuur uitgebreid en vermoedelijk een nutsgebouw toegevoegd. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staan deze gebouwen nog op deze manier weergegeven. In de loop van de 19de eeuw wordt de schuur of stal verhoogd en in 1913 het woonhuis vergroot. Circa 1988 wordt het nutsgebouw afgebroken en krijgt het woonhuis een nieuw baksteenparement.

Woonhuis met roodbakstenen lijstgevel en opkamer onder zadeldak. Verschillend baksteengebruik van de schuur wijst op de 19de- of 20ste-eeuwse verbouwingen. Het oorspronkelijk roodbakstenen parement in combinatie met gele baksteen voor recenter metselwerk. De oorspronkelijke geveltop is voorzien van een uilengat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief kadasterplan; mutatieschetsen nummer 207, 1913/ schets nummer 19, 1988/ schets nummer 41.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 1523, nummer 1527.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia