Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis oorspronkelijk met enkelhuisopstand uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het gebouw werd gesloopt voor de bouw van een grootschalig woningbouwcomplex dat het merendeel van het bouwblok van Stadswaag, Raapstraat en Lange Noordstraat beslaat, opgetrokken door de bouwmaatschappij nv Interbuild naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1993, uitgevoerd vanaf 1994.

Rijwoning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door het gedichte, rechthoekige portaal in vlakke omlijsting met geprofileerde dagkanten, neuten en waterlijst. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels, en op de bovenverdiepingen onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste, houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De inkom is later verplaatst naar de voorlaatste travee. Houten vleugeldeur met bovenlicht en vensterschrijnwerk; gietijzeren voetschraper.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis ()

Voormalig enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (eerste kwart van de 19de eeuw). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechts een poortrisaliet en een verkleinende ordonnantie; verdiepingen gemarkeerd door brede gekorniste puilijst en doorlopende banden of kordons. Rechthoekige vensters op brede lekdrempels, laatstgenoemde met panelen op bovenverdieping Vroegere poort in een brede geprofileerde omlijsting, met neuten en gestrekte waterlijst aansluitend bij de puilijst, heden verbouwd en half gedicht (venster). Vleugeldeur met bovenlicht in de derde travee.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine