Hoeve Klein Eekhoute

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klein Eekhoute

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Klein Eekhoute". Voormalige "uithoeve" van de Brugse Eekhoutabdij, zie huidige benaming. Hoevecomplex bestaande uit losse bestanddelen. Gebouwen, met name het woonhuis, en de schuur staan weergegeven op een kaart van 1789. Het oorspronkelijke woonhuis uit eind 18de - begin 19de eeuw is van het langgeveltype. Het huis wordt in 1932 aan de achterzijde uitgebreid met een dwarsgebouw zodat een L-vormige plattegrond ontstaat. Huidige erftoegang via een bruggetje over sloot. Laag woonhuis van het dubbelhuistype met geïncorporeerde stalvleugel onder onderbroken zadeldak. Verankerde witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint. Bewaard schrijnwerk. Achtergevel: opkamer met getralied blokraam. Sterk verbouwde stallingen van rode baksteen. Meidoornhaag.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 14 november 2001.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nr. 1523.