erfgoedobject

Hoeve Karnemelkhuis

bouwkundig element
ID
57855
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57855

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Karnemelkhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Karnemelkhuis" of "De Klinke" wordt reeds in 1425 vermeld. De hoeve is herkenbaar op diverse historische kaarten. In een landboek van 1693 staat de hoeve afgebeeld met losse bestanddelen en is toegankelijk via een poortgebouw. Dezelfde weergave zien we op de Ferrariskaart (1770-1778). In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw wordt het woonhuis uitgebreid met de stallingen zie Poppkaart (1842). Oorspronkelijk had de hoeve een omwalling die eventueel wijst op een opperhof en een neerhof.

De huidige hoeve binnen de nog deels bewaarde omwalling bestaat uit het woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel onder onregelmatige zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen. De bakstenen witbeschilderde gevels met gepekte plint worden geritmeerd door steunberen. De woonkamer omvat twee opkamertraveeën. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 1526.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Karnemelkhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57855 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.