erfgoedobject

Windmolen Zandwegemolen

bouwkundig element
ID: 57857   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57857

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Windmolen Zandwegemolen
    Deze bescherming is geldig sinds 27-10-1982

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zandwegemolen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zandwegemolen beschermd bij MB van 27 oktober 1982.

Olie- en korenmolen. Bakstenen stellingmolen van 1860. De wieken worden in 1944 door de wind afgerukt. Bakstenen molenromp met rondboogingangen en rondboogvensters. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 2004.

De oorspronkelijk stelling wordt verwijderd, aan de basis van de kuip wordt een pseudo-stelling in baksteen opgericht. Deze functioneert als bijkomende ruimte in het kader van de horeca-bestemming. Konische bakstenen kuip, zolder op geschrankte wijze geschikt.

Interieur. Gelijkvloers met zeer hoge ruimte met kollergang, slepers en ander bijhorend materiaal zijn verdwenen, klein luiwerk. Zolder één is voorzien van een basis van een ijzeren koningspil, meelgoten gevoed op zolder twee en een vernieuwde vloer. Zolder twee is voorzien van drie meelgoten centraal en excentrisch lichtsystemen voor drie koppels stenen. Op zolder drie koppels kunststenen met twee ijzeren kisten (houten raam) en ander toebehoren en één houten kist en toebehoren. Twee galgen. Aandrijving van de lopers door spoorwiel met overbrenging op één klein spoorwiel en twee rondsels (lantaarnwielen). Zolder vier bevat een hijstoestel voor klauwijzers en graanzakken, type: haspel. Boven de klauwijzers zijn er haspels voorzien. Zolder vijf heeft een hijssysteem dat nog aan de koningsspil (weliswaar verkort) is gekoppeld. Sporen van een zetel.

Tegen de molen aangebouwd molenaarshuis.

  • AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer DW 00433.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Tielt, 162-163.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Windmolen Zandwegemolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57857 (Geraadpleegd op 15-10-2019)