erfgoedobject

Borstelfabriek met directeurswoning

bouwkundig element
ID
57878
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57878

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige borstelfabriek, later in gebruik door kledingzaak Etam. Complex gebouwd in opdracht van Delhaize Frères & cie (Le Lion, Brussel). Het ontwerp van architect Oscar De Breuck (Brugge) van 1912 voorziet vier gebouwengroepen, een waterreservoir en een fabrieksschouw. Het complex was van de straat afgesloten door middel van een smeedijzeren hekken op bakstenen muurtjes en een toegang in dezelfde stijl en bekroond met een leeuw. Een tweede toegang was eenvoudiger uitgewerkt. Het complex bestond uit een directiegebouw gekoppeld aan de machinegebouwen, een woning voor de directiechef, de grote werkplaats, de kleine werkplaats, een monumentale schoorsteen, een regenwaterreservoir en het dienstgebouw.

Gebouwen in eclectische stijl van rode baksteen en met accenten van wit geglazuurde baksteen voor onder meer de strekken, de ontlastingsbogen en de horizontaliserende kordons. Toepassing van de zogenaamde Brugse ornamentiek, zie trapgevels, rondboognissen en ontlastingsbogen. Gaaf bewaard schrijnwerk en I-balken met roosmotieven. Gietijzeren gebinten en steunpilaren.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 16 juli 1991.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 368/1912.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Borstelfabriek met directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57878 (Geraadpleegd op 13-04-2021)