Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5788

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand uit de eerste helft van de 19de eeuw. Advocaat De Curte liet het pand in 1889 door Jules De Somme verbouwen, waarbij de oorspronkelijk lagere tweede verdieping werd verhoogd, het geveldecor en de plint toegevoegd. Van de uit Sint-Niklaas afkomstige architect zijn in Antwerpen slechts een tiental nieuwbouwprojecten bekend, vrijwel uitsluitend in een conventioneel neoclassicistisch idioom, daterend uit de jaren 1881 tot 1897. De spiegelboogdeur naar 18de-eeuws model, werd pas na de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de door kordonvormende lekdrempels gelede bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Spiegelboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting met neuten, middenkalf, sluitsteen en waterlijst uit blauwe hardsteen in de rechter travee, met bewaard schrijnwerk; garagepoort van omstreeks 1975 in de twee linker traveeën.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#1222.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281355 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel geordonneerd door kordons en doorlopende lekdrempels. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen verrijkt met oren. Begane grond met imitatievoegen. Spiegelboogdeur in een hardstenen omlijsting naar 18de-eeuws model; moderne garagepoort.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5788 (geraadpleegd op ).