erfgoedobject

Langgestrekte hoeve Speihuis

bouwkundig element
ID
57882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57882

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Speihuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Speihuis", in nabijheid van de Speisluis die reeds in de 12de eeuw hier aanwezig is. Als site als dusdanig weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Langgestrekte hoeve onder onderbroken bedaking. Woonhuis oorspronkelijk bestaande uit vier rechtertraveeën vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw uitgebreid met twee traveeën. Geïncorporeerde stalvleugel. Lage witbeschilderde bakstenen lijstgevel met gepekte plint onder onderbroken pannen zadeldak. Bewaard schrijnwerk en luiken beschilderd met typische geometrische motieven en kleuren rood, wit en groen. Het ovenhok en kleinere schuur, ten noorden van het woonhuis, zijn van latere datum.

 


Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve Speihuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.