Langgestrekte hoeve Speihuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Speihuis

Beschrijving

"Speihuis", in nabijheid van de Speisluis die reeds in de 12de eeuw hier aanwezig is. Als site als dusdanig weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Langgestrekte hoeve onder onderbroken bedaking. Woonhuis oorspronkelijk bestaande uit vier rechtertraveeën vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw uitgebreid met twee traveeën. Geïncorporeerde stalvleugel. Lage witbeschilderde bakstenen lijstgevel met gepekte plint onder onderbroken pannen zadeldak. Bewaard schrijnwerk en luiken beschilderd met typische geometrische motieven en kleuren rood, wit en groen. Het ovenhok en kleinere schuur, ten noorden van het woonhuis, zijn van latere datum.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia