erfgoedobject

Drukkerij

bouwkundig element
ID
57887
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57887

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van werkplaatsen voor drukkerij "Sainte Catherine" heden "Catharina Press NV" en woonhuis van 1922. In 1936 uitbreiden links van de bestaande drukkerij.

Woonhuis met cottage-elementen zoals de bedaking, erker, pleisterwerk en pseudo-vakwerk. Poort en vensters op de begane grond met historiserende spitsboogvorm. Bewaard houtwerk met kleine roeden in de hoge bovenlichten.

De drukkerij had oorspronkelijk één bouwlaag met zaagdak en wordt in het laatste kwart van de twintigste eeuw gedeeltelijk verhoogd. Linkergebouw van 1936 met kubistisch volume, gevel is op de verdieping opengewerkt door strak geritmeerde smalle traveenissen. Daarnaast gebruik van historiserende elementen in de spitsboogomlijstingen van de poorten en de neogotische nis met beeld van Catharina.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 108/1922, nummers 194 en 398/1936.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonhuis en een groot deel van de drukkerij zijn gesloopt. Enkel het linkergebouw van 1936 is bewaard.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Drukkerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57887 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.