Woning van der Schueren

Beschrijving

De villa voor het echtpaar Guy van der Schueren, een ondernemer met een collectie oude meubelen en moderne kunst, behoort tot de laatste periode binnen het oeuvre van Dupuis. In deze periode die getekend wordt door fysieke en geestelijke ondermijning, geldt de woning van der Schueren als een laatste opflakkering van de grandeur en de elegantie van Dupuis’ vroegere projecten. Het perceel is een vierkant stukje bos van 2100 vierkante meter aan de rand van het Zoniënwoud, met een goede oriëntatie, echter 3 meter verheven boven het niveau van de straat. Tot de opdracht behoorde tevens de aanleg van een 20 meter lang zwembad. Het is de laatste opdracht die Dupuis in samenwerking met Bontridder heeft gerealiseerd.

De villa bestaat uit twee duidelijk onderscheiden vleugels, geïntegreerd in de helling van het terrein. Een rechthoekig volume van 20 meter lengte, evenwijdig met de straat, herbergt vier slaapkamers, een badkamer en een bibliotheek/werkkamer op het woonniveau, een garage en een speelkamer op het straatniveau. De leefruimte annex keuken ligt in een grote piramidale ruimte die naar het westen gedraaid is, grenzend aan het terras en het zwembad. Tussen beide delen in ligt de inkom, die via een grote stalen draaitrap verbonden is met het woonniveau. In dit concept dat zich kenmerkt door de heldere aflezing van de samenstellende delen, weet Dupuis overtuigend vorm en symboliek te verenigen. Een smalle, duistere toegang leidt naar de beschutting van de woning, als een universum van licht en vuur gecentreerd rond de haard.

De gevels zijn afgewerkt met een parement van gekloven betonblokken, met een fijn profiel als dakrand. De voorgevel is nagenoeg volledig blind; aan de straat bevindt zich een betonnen brievenbus. Een enge schemerzone tussen een decoratieve muur in gebroken porfiersteen en de overkragende uitbouw van de woning vormt de inkom. In de inkom valt het licht slechts binnen via het ronde trapgat. De vierkante leefruimte meet 10 meter zijde, onder de 7 meter hoge piramidekap met bovenlicht. Deze in grijs-beige tinten uitgevoerde ruimte wordt bepaald door de centrale haard/zuil in zichtbeton en is door brede raampartijen geopend zonder hoekstijl naar de omgeving. De met wandkasten ingerichte bibliotheek/werkkamer is volledig gehuld in zwart en rood. De trap, de inkomdeur naar ontwerp van de Italiaanse beeldhouwer Pomodoro en de terrastafel zijn uitgevoerd door de smid Garavello. Ook elders in de woning werd ruim gebruik gemaakt van inbouwkasten. Zoals gebruikelijk is de fraaie badkamer uitgevoerd in zwarte tegels, en de keuken in bleek formica.

De woning van der Schueren is intact bewaard.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DB002224, Woning van der Schueren met tuin.