Woning Robert Wéry

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Sint-Genesius-Rode
Deelgemeente Sint-Genesius-Rode
Straat Sint-Annalaan
Locatie Sint-Annalaan 146, Sint-Genesius-Rode (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Genesius-Rode (actualisaties: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Adrescontrole Sint-Genesius-Rode (adrescontroles: 19-07-2007 - 19-07-2007).
  • Herinventarisatie Sint-Genesius-Rode (geografische herinventarisatie: 01-10-2010 - 02-03-2015).
  • Inventarisatie Sint-Genesius-Rode (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning Robert Wéry

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Woning Robert Wéry en tuin

Deze bescherming is geldig sinds 19-05-2005.

Beschrijving

De woning Robert Wéry werd tussen 1963 en 1965 ontworpen door Jacques Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder.

De woning Robert Wéry is één van Dupuis' minder gekende realisaties, maar behoort toch tot zijn beste voorbeelden van een eengezinswoning. De woning ligt middenin een verkaveling en wordt van de weg gescheiden door een andere woning. De compositie van de elementen is gebaseerd op de uitbuiting van de spanning tussen lijnen, vlakken en decors. De woning Robert Wéry behoort tot de vruchtbare derde periode binnen het oeuvre van Jacques Dupuis, waarin ook de woningen van der Vaeren, Marcel en Paul Wittmann, Robert Mestdagh, De Landsheere en 'Zee-egel' tot stand kwamen.

Vanuit de lange toegangsweg, die afdaalt naar de verzonken garage, is de constructie discreet zichtbaar. Een gearticuleerde compositie van elliptische muren en met vegetatie gevulde vlakken leidt de bezoekers naar het toegangsatrium, beschermd door een gebogen luifel. De woning heeft een onderbouw in zichtbare donkere steen die contrasteert met witgeschilderde muren. De bovenverdieping springt terug en accentueert de helling van het schuine dak met atypisch golvend silhouet, dat uitloopt op de verticale zuil van de schoorsteen in leisteen.

De toegangsas bevindt zich tussen twee groepen kamers, zo gelegen dat ze op een imaginair punt in de tuin convergeren. Binnenin lopen de ruimtes vloeiend in elkaar over, benadrukt door het gelijklopend vloerniveau en het doorlopend verlaagd plafond met hoge witte vlakke kroonlijsten. De salon bestaat uit drie aangrenzende ruimtes, geordend rond een multifunctioneel meubelstuk in zwart gelakt hout met inklapbare schuifdeuren. Het doet dienst als bar en bibliotheek, als kast en scheidingsmuur. Het fungeert met de haard als een intern autonoom referentiepunt. Zo maakt de open haard in marmeren tegels en ingebed in twee gemetselde muren deel uit van een sober gearticuleerde wandcompositie met een console en geïntegreerde verlichting. De bekleding van de keuken bestaat uit Japanse porseleinen tegels van een ongewoon model. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers en een klein bureel. Alle wanden bevatten ingemaakte kasten. Enkele jaren later voegt Dupuis nog een sculpturaal scherm toe tussen de tuin en de toegangsruimte, dat het patroon van de vloertegels herhaalt. Ook het ronde zwembad is van latere datum.

De woning Robert Wéry is intact bewaard.

Bron: OB001667

Auteurs: Braeken, Jo

Relaties

maakt deel uit van Sint-Annalaan

Sint-Annalaan (Sint-Genesius-Rode)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.