erfgoedobject

Woning Robert Wéry

bouwkundig element
ID
57903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57903

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woning Robert Wéry werd tussen 1963 en 1965 ontworpen door Jacques Dupuis in samenwerking met Albert Bontridder.

De woning Robert Wéry is één van Dupuis' minder gekende realisaties, maar behoort toch tot zijn beste voorbeelden van een eengezinswoning. De woning ligt middenin een verkaveling en wordt van de weg gescheiden door een andere woning. De compositie van de elementen is gebaseerd op de uitbuiting van de spanning tussen lijnen, vlakken en decors. De woning Robert Wéry behoort tot de vruchtbare derde periode binnen het oeuvre van Jacques Dupuis, waarin ook de woningen van der Vaeren, Marcel en Paul Wittmann, Robert Mestdagh, De Landsheere en 'Zee-egel' tot stand kwamen.

Vanuit de lange toegangsweg, die afdaalt naar de verzonken garage, is de constructie discreet zichtbaar. Een gearticuleerde compositie van elliptische muren en met vegetatie gevulde vlakken leidt de bezoekers naar het toegangsatrium, beschermd door een gebogen luifel. De woning heeft een onderbouw in zichtbare donkere steen die contrasteert met witgeschilderde muren. De bovenverdieping springt terug en accentueert de helling van het schuine dak met atypisch golvend silhouet, dat uitloopt op de verticale zuil van de schoorsteen in leisteen.

De toegangsas bevindt zich tussen twee groepen kamers, zo gelegen dat ze op een imaginair punt in de tuin convergeren. Binnenin lopen de ruimtes vloeiend in elkaar over, benadrukt door het gelijklopend vloerniveau en het doorlopend verlaagd plafond met hoge witte vlakke kroonlijsten. De salon bestaat uit drie aangrenzende ruimtes, geordend rond een multifunctioneel meubelstuk in zwart gelakt hout met inklapbare schuifdeuren. Het doet dienst als bar en bibliotheek, als kast en scheidingsmuur. Het fungeert met de haard als een intern autonoom referentiepunt. Zo maakt de open haard in marmeren tegels en ingebed in twee gemetselde muren deel uit van een sober gearticuleerde wandcompositie met een console en geïntegreerde verlichting. De bekleding van de keuken bestaat uit Japanse porseleinen tegels van een ongewoon model. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers en een klein bureel. Alle wanden bevatten ingemaakte kasten. Enkele jaren later voegt Dupuis nog een sculpturaal scherm toe tussen de tuin en de toegangsruimte, dat het patroon van de vloertegels herhaalt. Ook het ronde zwembad is van latere datum.

De woning Robert Wéry is intact bewaard.


Bron     : OB001667
Auteurs :  Braeken, Jo


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Robert Wéry [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57903 (Geraadpleegd op 16-04-2021)