Hoeve Beukelvliet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beukelvliet

Beschrijving

Hoeve "Beukelvliet". Gebouwd op de plaats van de oude vliegtuighal en hangars van het Duits vliegveld "Flügplatz Neumünster", aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Langs de steenweg worden hiervoor twee grote rechthoekige bouwwerken met afmetingen van Franse vliegtuigtenten opgetrokken en een kleinere hangar. Na zware bombardementen in oktober 1918 door Belgische, Britse en Franse toestellen, gaat het vliegveld en de bijhorende infrastructuur in vlammen op. Genoemd naar de afwateringsbeek Beukelvliet ten noorden van de hoeve op het grondgebied van Houtave en Nieuwmunster, al in de 13de eeuw gekend als "buddincvliet" (1291) en circa 1525 gekend onder huidige benaming.

Hoeve volgens kadaster gebouwd in 1939 op L-vormige plattegrond met stalgebouw aan achterzijde. In 1949 bouw van huidig woonhuis, uitgebreid in jaren 1960-1970, onder meer met torenvormig hoekvolume. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen. Beeldbepalende lange stalvleugel onder zadeldak (golfplaten) langs de steenweg; typerende vormgeving onder meer driehoekige frontons waarin ronde oculus; baksteenfries. Op noordelijk hoek woonhuis van twee bouwlagen onder tentdak (mechanische pannen) met torenachtig hoekvolume van twee en een halve bouwlaag onder tentdak (daktegels); ijzeren spitsbekroning. Voorgelegen moestuin en weiland afgescheiden van steenweg door lange haag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zuienkerke, 1939/3, 1949/2, 1953/7, 1960/1, 1972/5, 1976/2, 1978/1.
  • BONNEZ A., Toponymica uit de kuststreek, in Biekorf, jg. 54, nr. 6, 1953, p. 146.
  • DU FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaams Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 1, Gent, 1914, kolom 899-900.
  • HOUTHAEVE R., Houtave, Oekene, 1986.
  • STEYLAERS P., Beukelvliet, in Biekorf, jg. 54, nrs. 7-8, 1953, p. 170-172.