Hoeve Schellevliet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schellevliet

Beschrijving

Hoeve "Schellevliet", in 2002 in renovatie met gedeeltelijke afbraak van de boerenwoning. Historische hoeve met losse bestanddelen al aangeduid op kaart van P. Pourbus (1561-1571). Huidige hoevegebouwen zijn 19de-eeuws zie configuratie op Atlas der Buurtwegen (1845). Opmerkelijke ligging van de hoeve, zie ongeveer even ver van de vier parochiekerken van Groot-Zuienkerke. Genoemd naar de afwateringsbeek Schellevliet die ten oosten van de hoeve loopt.

Lange erfoprit met bomen; nieuwe ingang met hek tussen bakstenen pijlers. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) in U-vorm opgesteld rond onverhard erf. Aan oostzijde voorheen deels witgekalkte boerenwoning met opkamer (nok evenwijdig met straat), nu  vervangen door nieuwbouw. Naar verluidt kelders met tongewelf. Aan zuidzijde dubbele dwarsschuur (nok loodrecht op straat) met aanbouw onder lessenaarsdak. Twee poorten waarvan één dichtgemetseld. Evenwijdig ermee aan noordzijde stalgebouw met geïncorporeerd wagenhuis gedateerd in oostelijke zijpuntgevel "1852". Enkele recentere bijgebouwen. Resterende vierkante poel in noordoostelijke hoek van het erf.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda