Bunker

Beschrijving

Bunker ten zuiden van en behorend bij de hoeve met voormalige herberg "Strooienhaan". Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog (1941-1942) door de Duitsers die hun intrek nemen in de nabijgelegen hoeve. Gekend als "WN Shill", een zogenaamd weerstandsnest dat behoort tot de tweede linie en wiens taak eruit bestaat het kruispunt aan de Brugse Steenweg - Noordede - Oostendse Steenweg te verdedigen. Betrokken eenheid is de derde Compagnie van Bataljon I, Regiment 732 van de Infanterie Divisie.

Behoort tot het type van één manschappenbunker Regelbau 621 Neu (orig. Gruppenunterstand) met diverse veldposities die nu verdwenen zijn. Gevechtspositie. Voorgeplaatste scherfmuur. Wandsterkte 1 meter, pantserdeur nog aanwezig aan ingang (type onbekend), stenencamouflage in ingangen. Men kan op de bunker via een trap, waar zich vermoedelijk een uitkijktoren bevindt of een ruimte om te vuren. Voorheen bunker gecamoufleerd door een groen metalen net gespannen op een halve meter hoogte.

• Monument en Tijd. Brochure Open Monumentendag 10/09/2000, Zuienkerke, 12-13.
  • PROVOOST P.: De oorlog 1940-1945, Heemstede 6.2, p. 377.
  • SIMON STEVINSTICHTING V.Z.W., WERKGROEP MODERNE FORTIFICATIE, Dossier Belgische kust: Atlantikwall bunkers, 2002.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda