Gemeentehuis van Houtave

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Houtave

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Houtave

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Houtave, nu restaurant en kunstencentrum zogenaamd "De Roeschaert". Grenst aan de zuidzijde van het ommuurd kerkhof rond de dorpskerk. Half vrijstaand herenhuis in neoclassicistische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Dubbelhuis met gecementeerde en geschilderde lijstgevel op vlak gecementeerde onderbouw; nieuwe PVC-gootlijst. Doorlopende arduinen dorpel. Ronde verluchtingsgaten in kelderverdieping voorzien van metalen roostertjes. Licht getoogde muuropeningen onder strek waarin houten kozijn met nieuwe roedeverdeling (PVC). Decoratieve sterren in blinde boogvelden van vensters. Betegelde onderdorpels van benedenverdieping. Licht getoogde deuropening met nieuwe deur en bovenlicht met gelijkaardige indeling (PVC). Toegangstrap van een arduinen trede. Drie voorgeplaatste natuurstenen schamppaaltjes.

Ten zuiden ervan in aansluitende stijl lagere aanbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen); muurankers en beluikt zoldervenster in zijgevel. Losstaand bijgebouw onder afgeplatte bedaking (nok loodrecht op straat, mechanische pannen); verankerde baksteenbouw met zelfde afwerking; gecementeerde zijgevel, beluikt zoldervenster aan straatzijde.

• Symbolen, Brochure Open Monumentendag 08/09/2002, Zuienkerke, 2002, p. 19.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda