Den Donckeren Nacht

Straat Rijke Beukelaarstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Den Donckeren Nacht

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Den Donckeren Nacht

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Den Donckeren Nacht", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Gedecapeerde trapgevel van negen treden en overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw met sokkel en speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel op begane grond en bovenverdieping, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlastingsstenen waarvan de monelen zijn verwijderd. Laatclassicistische, rechthoekige deuromlijsting van blauwe hardsteen, met neuten, imposten en een gestrekte waterlijst uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Tweeledige geveltop met sterk verweerde waterlijsten, waarvan het oorspronkelijke drielicht is vervangen door twee rechthoekige vensters; bewaard rechthoekig luik met kwartholle negblokken, latei op kraagstenen en verweerde druiplijst onder een balkgat in de topgeleding. Achtergevel: afgetopte, bepleisterde puntgevel onder een afgewolfde bedaking.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De straat werd getrokken in 1542, en we hebben een verkoopakte gevonden van 1574, het huis werd dus in elk geval tussen beide jaartallen gebouwd. Het huis is dus 16de eeuws, vermoedelijk nog eerste helft. Ramen van de 2de verdieping en voordeur werden in de 19de eeuw aangepast.

Maeckelbergh, Jerome (24-05-2012 )