erfgoedobject

Den Donckeren Nacht

bouwkundig element
ID: 5795   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5795

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Den Donckeren Nacht
    Deze bescherming is geldig sinds 13-01-1978

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Den Donckeren Nacht
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Den Donckeren Nacht", van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. De fabrikant van tulle, kant en borduurwerk G. Fesingher-Vrancken liet in 1875 het drielicht van de geveltop aanpassen.

Gedecapeerde trapgevel van negen treden met een overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw met een sokkel en speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters met een hardstenen latei en lekdrempel op begane grond en bovenverdieping, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlastingsstenen waarvan de monelen zijn verwijderd. Laatclassicistische, rechthoekige deuromlijsting van blauwe hardsteen, met neuten, imposten en een gestrekte waterlijst uit het eerste kwart van de 19de eeuw. De tweeledige geveltop met sterk verweerde waterlijsten, was oorspronkelijk in het eerste register geopend door een drielicht samengesteld uit een rondboogluik tussen rechthoekige zijlichten. Het werd in 1875 vervangen door twee rechthoekige vensters. Bewaard rechthoekig luik met kwartholle negblokken, een latei op kraagstenen en een verweerde druiplijst onder een balkgat in de topgeleding. Achtergevel: afgetopte, bepleisterde puntgevel onder een afgewolfde bedaking.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1875#984.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019

Aanvullende informatie

De straat werd getrokken in 1542, en we hebben een verkoopakte gevonden van 1574, het huis werd dus in elk geval tussen beide jaartallen gebouwd. Het huis is dus 16de eeuws, vermoedelijk nog eerste helft. Ramen van de 2de verdieping en voordeur werden in de 19de eeuw aangepast.
Auteurs : Maeckelbergh, Jerome
Datum: 24-05-2012

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Den Donckeren Nacht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5795 (Geraadpleegd op 15-12-2019)