Hoeve ten Maereleede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve ten Maereleede

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve "ten Maereleede", minstens opklimmend tot de 18de eeuw, confer aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Zogenaamd  naar de "Mare" of Mareleet", een waterloop ten oosten van de hoeve op grondgebied van Houtave en Meetkerke, al vermeld in 1300. De hoeve is voorheen eigendom van het Brugse OCMW. Zeer lange erfoprit. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm omheen erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met dakoverstek en houten kardoezen. Rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde witgekalkte boerenwoning op gepekte plint; twee opkamertraveeën onder zelfde nokhoogte. Aansluitend lagere stalvleugel. Parallel daarmee aan de noordzijde schapenstal met witgekalkte erfgevel. Ten oosten ervan voormalig wagenhuis, nu garage. Aan oostzijde van het erf voormalig groot schuurgebouw, nu in gebruik als schapenstal. Bakstenen sokkel waarboven houten beschotting. Getelmerkt gebinte; pen- en gatverbinding. Ten zuiden klein witgekalkt bakhuisje onder zadeldak.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda