Hoeve 't Schapenhof

Beschrijving

't Schapenhof, hoeve opklimmend tot de 18de eeuw confer aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778), doch wellicht ouder. Benaming verwijst naar een schaapsgoed confer de beweiding van de schorren in de nieuwe polders in de middeleeuwen. De hoeve ondergaat pas enkele wijzigingen in 1979, onder meer uitbreiding van noordelijk bijgebouw en van het wagenhuis, kleine aanbouw aan boerenwoning en bouw van nieuwe stal. In 1986 verdwijnt de oorspronkelijke perceelstructuur door een ruilverkaveling, waarna de hoeve deel uitmaakt van een groot perceel. Lange beboomde erfoprit.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met dakoverstek. Rood geschilderd houtwerk. Centraal langgestrekte boerenwoning met twee opkamertraveeën onder zelfde nok (nok loodrecht op straat), witgekalkt op gepekte plint; muurvlechtingen. Aanpalende lagere stal, nu deel van woning. Lage aanbouw aan oostzijde onder lessenaarsdak (mechanische pannen). Bakstenen stoep.

Schuur- en stalgebouw aan zuidzijde van erf voorzien van hoeksteunberen met witgekalkte zomerkeuken onder lagere nok. In zuidoostelijke hoek vierledig wagenhuis met segmentbogige poortopeningen en laadvenster. Ten noorden stal en schuur verbouwd tot grote en brede loods.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zuienkerke, 1979/16, 1986/505.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen Brugge, Primitief kadasterplan, Zuienkerke, sectie D, 1ste blad, ca. 1835.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda