Omwalde en ommuurde pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zuienkerke
Deelgemeente Houtave
Straat Pastoriestraat
Locatie Pastoriestraat 11, Zuienkerke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zuienkerke (adrescontroles: 04-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Zuienkerke (geografische inventarisatie: 01-08-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Omwalde en ommuurde pastorie in tuin

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Houtave

Deze bescherming is geldig sinds 19-01-1993.

Beschrijving

Omwalde en ommuurde 18de-eeuwse pastorie in tuin gelegen aan het oostelijk uiteinde van de Pastoriestraat, achter de Sint-Bavo en Machutuskerk. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 19/01/1993. De pastorie is reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) met vierkante omwalling. In 1889 wordt een klein rechthoekig poortgebouw opgetrokken, parallel aan de westgevel van het hoofdvolume. In 1986 gebeurt een perceelwijziging en wordt de pastorie uitgebreid. Tevens wordt een nieuwe overdekte doorgang opgetrokken aan de straat. Vanaf de straat toegang naar omwalde en ommuurde pastorie via brugje en bakstenen poortgebouw; doorgang onder leien bedaking.

Exterieur. Vrijstaand herenhuis in laatclassicistische stijl gelegen in beboomde tuin begrensd door open polderlandschap aan noord-, oost- en zuidzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder recent (1997) afgeplat zadeldak (nok loodrecht op straat, leien). Oorspronkelijk met sierlijk opengewerkt klokkenstoeltje met klok. Bakstenen lijstgevel met beraapte gevelparementen en hoge vlak gecementeerde plint; nieuwe gootlijst. Muurankers. Arduinen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk; verticale roedeverdeling in bovenlicht op bovenverdieping. Schuiframen; rolluikkasten. Geriemde deuromlijsting in zwarte baksteen. Nieuwe deur. Toegangstrap met twee arduinen treden. Voetenschraper. Aan oost- en westzijde nieuwe lage aanbouw onder meer keuken en garage; rechthoekige beeldnis ter vervanging van oorspronkelijk segmentbogige beeldnis.

Interieur. Nieuwe binnenindeling, zie voormalige typerende dubbelhuisplattegrond waarvan thans de centrale gang gesupprimeerd is zodat aan de westzijde één grote ontvangstruimte ontstaat (parochiezaal). Cementtegelvloer in rest van de gang. Houten binnendeuren, eenvoudige marmeren schouwen. Opkamer op tussenverdieping. Op de bovenverdiepingen deuren met houtimitatiebeschildering. Kelder overdekt door tongewelf.

Vooraan aan zuidzijde de zogenaamd "Groene Kamer" (thans bureau) voorheen met wanddecoratie in textielbespanning (olieverf op baalkatoen) van de hand van Claessens (Blankenberge) en gemaakt circa 1900. Verschillende mariene en landelijke taferelen te Houtave, onder meer enkele hoeves zie hoeve "De Grote Madeleine" (Oosternieuwweg-Noord nummer 21, nog met rosmolen en gotische inrijpoort), enzomeer. Later wordt een nieuwe muurbekleding aangebracht; alle taferelen worden uit de wandbespanning gesneden en ingekaderd aan de muur bevestigd. Behouden balkenzoldering. Hoge houten lambrisering. Fraai gesculpteerde houten haardbalk boven nieuwe bakstenen schouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan, Houtave, sectie C, 2de blad (circa 1830).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zuienkerke, 1889/1, 1986/503.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Mestdagh, 2099a: perceelsplan van de gemeente (23/08/1805).
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Mestdagh, 511a: perceelsplan van de gemeente (19de eeuw).
  • HOUTAVE R., Houtave, Oekene, 1986, p. 34-35.

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pastoriestraat

Pastoriestraat (Zuienkerke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.