't Lijsternest, hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Voetweg nr. 4. Hoeve met losstaande bestanddelen z.g. "'t Lijsternest", waarvan boerenhuis minstens opklimmend tot de 16de eeuw cf. aangeduid op de kaart van P. Pourbus (1561-1571). Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) omheen verhard erf. Boerenhuis met twee opkamertraveeën met aandak en muurvlechtingen; witgekalkt op gepekte plint. Recente aanbouw aan noordzijde. Oostgevel voorzien van twee steunberen en rondboogvormig zoldervenster. Aan zuidzijde 19de-eeuwse schuurvleugel (dwarsschuur) (cf. datering binnenin) met geïncorporeerde stalling; rechthoekige poort onder verhoogde dakoverstek. Haaks erop aansluitend lagere stal aan noordzijde. Nieuwe bijgebouwen.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise