Huis B ()

Traditioneel diephuis genaamd “B”, van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde trapgevel van zeven treden en een ontbrekend topstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie; later aangebouwde rechter travee van drie bouwlagen. In 1844 in opdracht van J.B. De Bals aangepaste, rechthoekige vensters met lekdrempel en vlak omlijste deur in de rechter travee. Tweeledige geveltop geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenvenster, een rechthoekig luik en een balkgat. De klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement op voluutconsoles, werd in opdracht van de heer J.P. Dierckx aangebracht naar een ontwerp door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander uit 1880, uitgevoerd in 1881. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1844#145, 1880#257 en 1881#24.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis B ()

Bepleisterd en beschilderd diephuis van twee traveeën met trapgevel (zeven treden) onder zadeldak (kunstleien) en een aangebouwde travee onder plat dak; drie bouwlagen hoog. Ankers met gekrulde spie en opstand wijzen op oorsprong uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Rechthoekige vensters en deur, aangepast in 1844. Tweeledige top met drielicht, luik en steigergat.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine