erfgoedobject

Windmolen van de Moere met molenhuis

bouwkundig element
ID: 57979   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57979

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Biezenstraat nr. 3. Poldermolen van de Moere (beschermd als monument bij B.S.G. van 23.12.1942), met bijhorend sterk gerenoveerd molenhuis van het langgeveltype. De molen is één van de twee overgebleven waterwindmolens in Vlaanderen (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003).

De Moere van Meetkerke is een waterrijk gebied dat ongeveer een halve meter onder de zeespiegel ligt. Het is tijdens de middeleeuwen ontstaan door ontvening. Vanaf 1622 wordt de Moere bij Meetkerke drooggelegd door de aanleg van de Moerdijk. Om het water uit de Moere weg te pompen naar de hoger gelegen Blankenbergse Vaart worden twee houten molens gebouwd, de Grote en de Kleine Molen. De Grote Molen wordt in 1811 door molenbouwer Ferdinand Slabbinck uit Sint-Michiels (Brugge) vervangen door een stenen waterwindmolen, nadat de houten vernield werd door brand. Het wiekenhuis van de nieuwe molen is afkomstig van de Koutermolen van Kortemark. De molen is in gebruik tot 1927. Restauratiefase in 1965, waarbij o.m. de kap, de staart, het scheprad en de vensters zijn vernieuwd. De Kleine Molen wordt in 1868 afgebroken en vervangen door een stoommotor (cf. nr. 5).

Ronde bakstenen grondzeiler met conisch profiel, voorzien van drie zolders. Rechthoekige muuropeningen en steigergaten onder de kap. Houten buitenscheprad tegen natuurstenen muurbekleding, bediend door overwelfd kanaaltje. Het opgevoerde water stroomde via de buitenwaterloop naar de vaart. Rechts daarvan is een kleine uitgang voor het afvloeien van het van het rad wegspattende water. Gebroken, draaiende kap met rechte voorwand en wolfseind aan staartzijde, bedekt met leien. Wiekenkruis met kruiwiel.

DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 1984, p. 424-429.

DEVYT C., Westvlaamse windmolens, Brugge, 1966, p. 93.

RONSE A. en RAISON T., Fermes Types & Constructions Rurales en West-Flandre, Brugge, 1918, p. 259.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Windmolen van de Moere met molenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57979 (Geraadpleegd op 30-09-2020)