erfgoedobject

Magdaleenahoeve, hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
58001
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58001

Juridische gevolgen

Beschrijving

Molenweg nr. 3. Z.g. "Magdaleenahoeve". Voormalige hofstede van het Magdaleenagasthuis in Brugge, cf. sluitsteen boven voordeur met monogram van de Openbare Onderstand Brugge. Eerste vermelding als "Magdalene Hofstede" in 1754. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) aangeduid als hoeve met drie losstaande bestanddelen op een vierkant omwald erf, te bereiken via een met bomen omzoomde erfoprit; benoemd als "Magdelena Goet". Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1845) wordt dezelfde samenstelling weergegeven; de omwalling is niet meer af te lezen. Huidige hoeve bestaat uit een L-vormig witgekalkt volume onder zadeldaken met boerenhuis van twee bouwlagen en drie traveeën (centraal op erf) en stalvleugel (nok loodrecht op huis), die beiden terug te voeren zijn tot de 18de-eeuwse toestand; boerenhuis later verhoogd. Aan de overkant van het erf, de dubbele dwarsschuur in rode baksteenbouw (nok loodrecht op huis), gedateerd "1842" en "1865" (verhoging) op de zuidelijke zijpuntgevel. Achter het boerenhuis, haakse bakstenen stalvleugel gebouwd in 20ste eeuw.

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 71.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Magdaleenahoeve, hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58001 (Geraadpleegd op 12-06-2021)