Magdaleenahoeve, hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Zuienkerke
Locatie Molenweg 3, Zuienkerke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zuienkerke (adrescontroles: 04-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Zuienkerke (geografische inventarisatie: 01-08-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Magdaleenahoeve, hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Molenweg nr. 3. Z.g. "Magdaleenahoeve". Voormalige hofstede van het Magdaleenagasthuis in Brugge, cf. sluitsteen boven voordeur met monogram van de Openbare Onderstand Brugge. Eerste vermelding als "Magdalene Hofstede" in 1754. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) aangeduid als hoeve met drie losstaande bestanddelen op een vierkant omwald erf, te bereiken via een met bomen omzoomde erfoprit; benoemd als "Magdelena Goet". Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1845) wordt dezelfde samenstelling weergegeven; de omwalling is niet meer af te lezen. Huidige hoeve bestaat uit een L-vormig witgekalkt volume onder zadeldaken met boerenhuis van twee bouwlagen en drie traveeën (centraal op erf) en stalvleugel (nok loodrecht op huis), die beiden terug te voeren zijn tot de 18de-eeuwse toestand; boerenhuis later verhoogd. Aan de overkant van het erf, de dubbele dwarsschuur in rode baksteenbouw (nok loodrecht op huis), gedateerd "1842" en "1865" (verhoging) op de zuidelijke zijpuntgevel. Achter het boerenhuis, haakse bakstenen stalvleugel gebouwd in 20ste eeuw.

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 71.

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise