erfgoedobject

Magdaleenahoeve

bouwkundig element
ID
58001
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58001

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hofstede van het Magdaleenagasthuis in Brugge, zie sluitsteen boven voordeur met monogram van de Openbare Onderstand Brugge. Eerste vermelding als "Magdalene Hofstede" in 1754. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) aangeduid als hoeve met drie losse bestanddelen op een vierkant omwald erf, te bereiken via een met bomen omzoomde erfoprit; benoemd als "Magdelena Goet". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) wordt dezelfde samenstelling weergegeven; de omwalling is niet meer af te lezen. Huidige hoeve bestaat uit een L-vormig witgekalkt volume onder zadeldaken met boerenwoning van twee bouwlagen en drie traveeën (centraal op erf) en stalvleugel (nok loodrecht op woning), die beiden terug te voeren zijn tot de 18de-eeuwse toestand; boerenwoning later verhoogd. Aan de overkant van het erf, de dubbele dwarsschuur in rode baksteenbouw (nok loodrecht op woning), gedateerd "1842" en "1865" (verhoging) op de zuidelijke zijpuntgevel. Achter de boerenwoning, haakse bakstenen stalvleugel gebouwd in 20ste eeuw.

  • POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 71.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Magdaleenahoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.