18de-eeuwse veldkapel

• is aangeduid als beschermd monument 18de-eeuwse veldkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse veldkapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Meetkerke

Beschrijving

18de-eeuwse veldkapel gelegen bij de brug over de Blankenbergse Vaart. Eerste vermelding van deze kapel in 1754 op een kaart van de watering van de Moere bij Meetkerke; stenen kapel aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Kapel is volgens gegevens in het archief van het kadaster eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd; de kapel vertoont kenmerken die kunnen wijzen op een nog oudere bouw (zie muurvlechtingen, aandaken).

Beschrijving

Witgekalkte en deels gekaleide bakstenen kapel met gepekte plint, onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Voor- en zijpuntgevels vormen aandaken, rusten op geprofileerde schouderstukken en zijn afgewerkt met muurvlechtingen. Voorgevel is bekroond door een smeedijzeren kruis. Achtergevel is deels op de afhellende oever van de vaart gebouwd, waardoor een stutting door een steunbeer nodig was. Rechthoekige deuropening, afgedekt met een rechte latei en hoge opstap; houten opgeklampte deur en bewaard hang- en sluitwerk.

Interieur

Vloer met cementtegels; plafond is een houten tongewelf met gestrekte uiteinden. Heel sober altaar met beeld van Maria en kind.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nr. 553: Kaart van de watering van de Moere bij Meetkerke (1754).
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen van de watering van Blankenberge, nummer 1036 (1772).
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 867 (1817) en 885 (1869).