"Hof ter Rye", historische hoeve met eerste vermelding in 1554, eigendom van Sint-Janshospitaal in Brugge, pas verkocht door het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn in de jaren 1990. Aangeduid met naam op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571. Hoeve te bereiken via lange oprit tegen de grens met Uitkerke. Losstaande, voornamelijk onbeschilderde bakstenen bestanddelen in een semigesloten opstelling. Oudste delen zijn de noord-zuidgerichte boerenwoning vooraan het erf (datering in baksteen "1716") en het parallelle schuurgedeelte met geïncorporeerde stallen; deze volumes worden op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid. Boerenwoning met twee opkamertraveeën onder dezelfde nok, aan erfzijde witgekalkt met twee steunberen. Aan straatzijde een recent bijgebouwd gedeelte van de boerenwoning. Beeldnisje in zuidelijke zijpuntgevel van de schuurvleugel.
Op de kadastrale kaart Popp (circa 1850) worden de andere volumes aangeduid: de aan de boerenwoning aangebouwde stallen, de zomerkeuken voor de boerenwoning, het stalgedeelte dat de boerenwoning met de schuur aan de noordzijde verbindt en een tweede stalvleugel die het erf aan de zuidzijde afsluit. Op de aldus gecreëerde binnenkoer bevindt zich een grote, deels in natuursteen gemetselde mestvaalt. Veel gewijzigde muuropeningen en recente aanbouwen.
Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen van de collectie Karel Mestdagh, nummer 1700, 'Saint-Jean. Carte fig. d'une ferme dite Het goed ten Rye et de terres'. Kop. circa 1800, naar een kaart van 1787.
BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 266, 286, 343.
Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)