Herberg De Katterogge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Katterogge

Beschrijving

"De Katterogge", voormalige 18de-eeuwse herberg, eerste vermelding in 1770; tijdens de Hollandse periode (1815-1830) was hier één van de drie tolbarelen van de steenweg opgesteld. In 1986 werd de herberg gesloten, de benaming is nog op de zijgevels te lezen. Het huidige gebouw bestaat uit twee bouwlagen en zes traveeën, waarvan de drie rechtertraveeën de oudste zijn, en begin 20ste eeuw zijn aangevuld met het linkergedeelte van drie bouwlagen. Bij die verbouwing werd het oude gedeelte aangepast: verwijdering kalklaag van de voorgevel, ophoging van het volumegedeelte en wijziging muuropeningen. Achteraan op het erf, een witgekalkt stalgedeelte.

• BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 41, 115.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda