erfgoedobject

't Nieuwenhove

bouwkundig element
ID
58060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58060

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Nieuwenhove
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve gelegen op de Dulleweg. Eerste vermelding in 1690, aangeduid op kaart van P. Pourbus (1561-1571). Op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als een hoeve met drie losstaande bestanddelen met de naam "Nieuwenhove", op de kaart van Popp (circa 1850) als twee parallelle volumes.

Het witgekalkt volume van de voormalige boerenwoning met hoge opkamer is bewaard en domineert het erf; zijpuntgevel van de opkamer met muurvlechtingen, getralied keldervenster, vernieuwd houtwerk in rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Andere gedeeltes vernieuwd en heropgebouwd na verwoesting tijdens Tweede Wereldoorlog. Langs de erfoprit van deze hoeve bevindt zich een restant van een betonnen bunker.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 't Nieuwenhove [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58060 (Geraadpleegd op )