Pastorie van het begijnhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van het begijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

Beschrijving

Traditioneel breedhuis op een L-vormige plattegrond uit de tweede helft van de 17de eeuw, twee bouwlagen hoog onder een complex zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, leien).

De lijstgevel van vier traveeën aan de straat, met een getrapt dakvenster van vier treden boven het portaal, sluit met een nagenoeg blinde gevelpartij aan bij het poortgebouw van het begijnhof. Oorspronkelijk in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers, werd de opstand ingrijpend aangepast in de vroege jaren 1800. Het parement met hardstenen plint lijkt met name in de drie rechter traveeën in grote mate vernieuwd, getuige de imitatie-speklagen. In het dakvenster bleven de verweerde zandstenen negblokken, archivolt, diamantkopsleutel en imposten van het rondboogluik, en de omlijsting van de ovale oculus met sluitsteen en waterlijst bewaard. Rondboogdeur in barokke omlijsting uit blauwe hardsteen uit de tweede helft van de 17de eeuw in de linker travee. Geringde, bewerkte pilasters met neuten, imposten en voluten, waarop een geblokte, geprofileerde archivolt met voluutsleutel. Deze laatste is gevat in een geprofileerd schouderboogveld met rozetten en voluten, afgewerkt met een gestrekte, gekorniste waterlijst, een gebroken fronton van voluten en een centraal topstuk met siervaas. De vensters van begane grond en bovenverdieping zijn gevat in ingekaste omlijstingen met geprofileerde dagkanten en een lekdrempel uit blauwe hardsteen. Eenvoudige houten kroonlijst en houten dakkapel met driehoekig fronton. Tuingevels van vier bij vier traveeën in bak- en zandsteenbouw, met registers van aangepaste, rechthoekige muuropeningen.

Woonkamer en achterkeuken bekleed met Delftse tegels, waarop taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo