Traditioneel breedhuis op een L-vormige plattegrond uit de tweede helft van de 17de eeuw, twee bouwlagen hoog onder een complex zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, leien).
De lijstgevel van vier traveeën aan de straat, met een getrapt dakvenster van vier treden boven het portaal, sluit met een nagenoeg blinde gevelpartij aan bij het poortgebouw van het begijnhof. Oorspronkelijk in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers, werd de opstand ingrijpend aangepast in de vroege jaren 1800. Het parement met hardstenen plint lijkt met name in de drie rechter traveeën in grote mate vernieuwd, getuige de imitatie-speklagen. In het dakvenster bleven de verweerde zandstenen negblokken, archivolt, diamantkopsleutel en imposten van het rondboogluik, en de omlijsting van de ovale oculus met sluitsteen en waterlijst bewaard. Rondboogdeur in barokke omlijsting uit blauwe hardsteen uit de tweede helft van de 17de eeuw in de linker travee. Geringde, bewerkte pilasters met neuten, imposten en voluten, waarop een geblokte, geprofileerde archivolt met voluutsleutel. Deze laatste is gevat in een geprofileerd schouderboogveld met rozetten en voluten, afgewerkt met een gestrekte, gekorniste waterlijst, een gebroken fronton van voluten en een centraal topstuk met siervaas. De vensters van begane grond en bovenverdieping zijn gevat in ingekaste omlijstingen met geprofileerde dagkanten en een lekdrempel uit blauwe hardsteen. Eenvoudige houten kroonlijst en houten dakkapel met driehoekig fronton. Tuingevels van vier bij vier traveeën in bak- en zandsteenbouw, met registers van aangepaste, rechthoekige muuropeningen.
Woonkamer en achterkeuken bekleed met Delftse tegels, waarop taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. & Braeken J. 2018: Pastorie van het begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281422 (geraadpleegd op ).
Pastorie van het begijnhof te dateren einde 17de eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien) met dakkapel en een getrapt dakvenster. Verankerde lijstgevel in traditionele stijl aangepast in 19de eeuw met rechthoekige vensters in een vlakke ingekaste arduinen omlijsting. Deurtravee uitlopend op een trapgeveltje (vijf treden + overhoeks topstuk) op schouderstukken met groot rondboogluik in een geprofileerde zandstenen omlijsting met diamantkopsleutel en -imposten, hogerop radvenster in een dito omlijsting onder een gebogen waterlijst. Hardstenen barokpoortje : rondboogdeur met geprofileerde archivolt op geringde pilasters, boogzwikken met ingezwenkte panelen onder een gestrekte en omgetrokken waterlijst waarop zware voluten en een siervaas.
Delftse tegels in woonkamer (taferelen uit Oud en Nieuw Testament) en achterkeuken (864).
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Pastorie van het begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5807 (geraadpleegd op ).