Teksten van Godshuis der Zeven Bloedstortingen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5809

Godshuis der Zeven Bloedstortingen ()

Neoclassicistisch poortje van het verdwenen Godshuis der Zeven Bloedstortingen, in 1843 gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Bepleisterde en beschilderde opstand van één bouwlaag en één travee, op een plint uit blauwe hardsteen. Rondboogdeur met geprofileerde archivolt waarin ruimte voor een opschrift, op doorgetrokken imposten en geblokte penanten. Het geheel wordt bekroond door een driehoekig fronton geïntegreerd in een blinde attiek. Vernieuwde deur.

Het Godshuis der Zeven Bloedstortingen, werd in 1467 opgericht door Catharina Beys, was oorspronkelijk gevestigd nabij het minderbroederklooster in de Mutsaardstraat, en verhuisde in 1562 naar de Rodestraat. Het godshuis bestond uit een rijtje van zeven volgens spiegelbeeldschema gekoppelde huisjes, elk twee traveeën breed en één bouwlaag hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Ingeplant aan de noordzijde van een binnentuin, was het complex vanaf de straat bereikbaar via een gang tussen twee huizen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, aangepast in de 19de eeuw, was volgens een alternerend ritme opgebouwd uit gekoppelde rechthoekige deuren en vensters met lekdrempel.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Godshuis der Zeven Bloedstortingen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281391 (geraadpleegd op ).


Godshuis Zeven Bloedstortingen ()

Eertijds Godshuis der Zeven Bloedstortingen (16de eeuw). Alleen bewaarde bepleisterde en beschilderde neoclassicistische poorttravee van 1843; muurdammen met imitatievoegen waarop geprofileerde archivolt. Bovenaan afgesloten met een driehoekig fronton. Rechthoekige deur met bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1843, Modern Archief 20.089, dossier 226.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Godshuis der Zeven Bloedstortingen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5809 (geraadpleegd op ).