erfgoedobject

Schoeringekapel

bouwkundig element
ID
58112
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58112

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoeringekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Schoeringekapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

"Schoeringekapel" of "Bevrijdingskapel", kapel gebouwd in 1946 om Onze-Lieve-Vrouw te danken voor haar bescherming van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). Gebouwd op initiatief van de Boerinnengilde en de parochiepastoor. Ontwerp gemaakt door architect J. Decoster, uitgevoerd door R. Devriese, timmerwerk door C. De Clerck en ijzerwerk door C. Boterberghe. Inhuldiging in september 1947 waarbij het Mariabeeld van de Brugse beeldhouwer K. Dupon in processie naar de kapel werd gedragen. Rood bakstenen kapel met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat), natuursteen voor cartouche met bouwdatum in voorpuntgevel en sluitsteen van de deur, versierd met kruis in reliëf. IJzeren kruis op dak.

  • BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 203.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Snauwaert L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke, Deelgemeenten Zuienkerke, Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoeringekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58112 (Geraadpleegd op )