Schoeringekapel

• is aangeduid als beschermd monument Schoeringekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoeringekapel

Beschrijving

Schoeringstraat z.nr./ Nieuwe Steenweg. Z.g. "Schoeringekapel" of "Bevrijdingskapel", kapel gebouwd in 1946 om Onze Lieve Vrouw te danken voor haar bescherming van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). Gebouwd op initiatief van de Boerinnengilde en de parochiepastoor. Ontwerp gemaakt door architect J. Decoster, uitgevoerd door R. Devriese, timmerwerk door C. De Clerck en ijzerwerk door C. Boterberghe. Inhuldiging in september 1947 waarbij het Mariabeeld van de Brugse beeldhouwer K. Dupon in processie naar de kapel werd gedragen. Rood bakstenen kapel met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat), natuursteen voor cartouche met bouwdatum in voorpuntgevel en sluitsteen van de deur, versierd met kruis in reliƫf. IJzeren kruis op dak.

BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 203.

Auteurs : Callaert, Gonda, Hooft, Elise